Ett enklare sätt att sälja

Du packar din påse med det du vill få sålt - vi hämtar vid dörren och försöker sälja allt vi värderar till mer än 50 kr

Hur tar man bra bilder när man säljer begagnat?

Några saker vi lärt oss om att fotografera prylar...

Att en bild säger mer än tusen ord är en av de absolut äldsta visdomsorden. Det är inte minst sant när det kommer till begagnatförsäljning.

Oavsett vilken plattform man använder och vilken pryl det är man säljer skulle vi våga påstå att bilden är den enskilt viktigaste komponenten. Därför är det också en av våra viktigaste prioriteringar för att vi ska lyckas maximera värdet på de prylar våra kunder lämnar in till oss.

Bilderna berättar om vad för sak man säljer, hur den ser ut, och när man säljer begagnat, också vilket skick varan befinner sig i. Bilden är det som väcker nyfikenhet, köpbegär och i slutändan sätter förväntningarna hos den som väljer att köpa din pryl. Efter att ha tagit mer än 3000 bilder på över 1000 saker de senaste 10 veckorna ville vi dela med oss av några av våra tips och också berätta lite om vad vi gjort för att förbättra bilderna vi använder:

Bildevolution

alt

Bakgrund

Helst vill man att bakgrunden ska försvinna helt och lämna betraktaren med allt fokus på objektet. Vi har de senaste veckorna testat ett antal olika bakgrunder. För de första bilderna valde vi en vit vägg men vi insåg snabbt att vi behövde något mer enhetligt. Under ett antal veckor använde vi därför ett ljusblått lakan. Lakanet var trevligt för det gav färg åt annars ganska mondäna bilder. Tyvärr gjorde det också att färgåtergivningen blev lite skev så vi valde att skaffa ett nytt, vitt lakan. Utmaningen med lakan är dock att de är väldigt svårt att hålla skrynkelfria så tidigare i veckan valde vi att investera i en pappersbakgrund. Valet föll på ett vitt bakgrundspapper från Savage som är hela 2.72 meter brett. Hittills är vi otroligt nöjda, att ha en bakgrund helt utan skrynklor, fläckar eller andra oregelbundenheter har varit ett otroligt lyft för bilderna!

Ljussättning

Ljussättningen är nästa stora utmaning, speciellt för oss som för tillfället fotograferar allting i en källare. Vi fick väldigt tidigt en fotolampa i en av påsarna som vi sedan har använt. När vi flyttade ner i källaren behövde vi dock mer ljus och använde under en tid en vanlig lampa från IKEA. Den gav ett ok ljus men tyvärr något gulaktigt. För att verkligen kunna visa upp varje objekt från sin rätta sida investerade vi i förra veckan i en ordentlig fotolampa från Kjell och Company. Den ger nu ett väldigt starkt och färgneutralt sken.

Kamera

Vi har använt ett flertal olika kameror under tiden. Vi började använda en iPhone 5. Efter några veckor lyckades vi skaka fram en 6 år gammal DSLR från Sony. Vi började använda den övertygade om att det skulle revolutionera våra bilder men tyvärr blev vi lite besvikna. Sonykameran var inte speciellt mycket bättre än iPhonen, framförallt hade den svårt att ta korrekt exponerade bilder när vi fotogrerade mörka objekt mot den vita bakgrunden. Den senaste veckan har vi därför övergått till en iPhone 6. iPhonen tar väldigt fina bilder och fokuserar betydligt snabbare än vår Sony. Den stora skillnaden uppstår dock när man väljer att fotografera i HDR läge. I HDR läge tar iPhonen en över- och en underexponerad bild som den sen kombinerar i samma bild. I praktiken innebär det för oss att prylen blir betydligt ljusare samtidigt som att bakgrunden fortsätter att vara lika vit som annars.

Experimentera och förbättra

I slutändan är det väldigt personligt vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vi har bara börjat experimentera med hur vi kan skapa så bra bilder som möjligt. Vårt mål är att varje produktbild är tillräckligt bra för kunna gå ut ofiltrerad på Instagram. Till dess är det fortfarande en del jobb men vi är väldigt glada över den förbättring vi lyckats med såhär långt.